Wondbehandeling
Het artikel hieronder is mijn eigen verhaal en bevat beelden van wonden!
Behandeling wond met softlaser en honingzalf (Mesitran)
[one_half]Mijn paard Dueña heeft zichzelf op 31 juli 2011 flink verwond aan haar linkervoorbeen op de kogel. Op de een of ander manier is de huid van onder naar boven gescheurd en is het onder- en omliggende weefsel zwaar beschadigd. De dierenarts dacht in het begin dat de strekpees en de kogel zelf ook beschadigd waren, maar gelukkig bleek later dat dat niet het geval was. Vanaf de tweede dag (foto rechts) nadat de pijnstilling van de eerste dag reeds uitgewerkt was, belaste ze het been redelijk normaal.
De eerste twee weken is de wond door de dierenarts behandeld. De loshangende flap huid is diverse malen bijgesneden omdat het weefsel onder die huid te zwaar beschadigd was en de huid afstierf. Ook is in die periode twee maal wildvlees weggesneden.
Na twee weken moest ik de wond zelf gaan behandelen. Intussen had ik mij, na een tip van een stalgenootje, ingelezen over de werking van softlaser bij wonden. Softlaser werkt van binnen uit en de buitenkant van de wond besloot ik te behandelen met honingzalf (ook weer na tips van diverse paardenmensen waarna ik mij ook daar verder in had verdiept).
Wat is lasertherapie
De effecten van laserlicht op weefsels zijn:
- Versnelt het herstel van het weefsel;
- Snelle vorming van collageen (een lijmvormend eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in het lichaam van mensen en dieren);
- Bevordert de effecten op zenuwcellen en de productie van B-endorfine (een door het lichaam gemaakt pijnstiler);
- Vorming van nieuwe haarvaten en toename van de doorbloeding;
- Verhoogde activiteit van het lymfestelsel en vermindering van zwellingen.
Lasertherapie in de dierenartspraktijk
Het woord ‘laser’ is een afkorting van het Engelstalige begrip: ‘Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation’. Met betrekking tot de toepassing van ‘laser’ in de geneeskunde, maakt men een onderscheid tussen de zogenaamde ‘hard laser’ en de ‘soft laser’. Het verschil tussen beide laser soorten zit in het vermogen van het laserlicht en de frequentie van de lasergolven. ‘Hard laser’ heeft een zeer hoog vermogen en wordt toegepast bij de chirurgie (de laserstralen kunnen branden en snijden) en ‘soft laser’ dat een laag vermogen heeft (enkele milliwatt), wordt toegepast bij de lasertherapie. Men kan de therapie met ‘soft laser’ of ‘low level laser’ zien als een soort intensieve lichttherapie, waarbij een gerichte laserlichtstraal met een bepaalde golflengte in een vastgestelde frequentie wordt toegepast.
Werking van Laser: Laserlicht dringt daarbij door de huid en stimuleert daarbij zenuw- of energiebanen, via welke het laserlicht de fysiologische processen op celniveau stimuleert (photobiostimulatie). Hierbij worden de celmembranen gestabiliseerd, welke werking vergelijkbaar is met de werking van procaïne, dat wil zeggen dat pijnwaarneming wordt verminderd. Daarnaast activeert het laserlicht de celstofwisseling (verhoogde activiteit van ATP), waardoor bio-actieve stoffen vrijkomen die het genezingsproces bevorderen en waarbij de eiwitproductie en de vorming van collageen toeneemt. Daarnaast bevordert het laserlicht de doorbloeding op het niveau van bloedhaarvaten in de weefsels. De klinische werking van lasertherapie is antiflogistisch (ontstekingsremmend), regeneratief (weefselherstellend), doorbloedingsversterkend, zwellingreducerend en pijnstillend c.q. pijnregulerend.
Honingzalf (L-Mesitran)
De werking van honingzalf:
- Zorgt voor een snelle weefselregeneratie en reduceert de vorming van littekenweefsel;
- Bestaat uit gesteriliseerde honing, medilan, calendula, aloë vera, zinkoxide en is verrijkt met vitamine A, C en E;
- Is antibacterieel (bacteriocide);
- Is schimmeldodend (fungicide);
- Is necrose-oplossend;
- Is geurneutraliserend;
- Is ontstekingsremmend;
- Creëert een vochtig wondmilieu;
- Optimaliseert de wondheling.
Vanaf het moment dat ik de behandeling zelf moest overnemen van de DA, heb ik een second opinion gevraagd bij Alex Brander van www.veterinairewondzorg.nl. Door het opsturen van foto’s heb ik van zijn expertise gebruik kunnen maken en fijne tips ontvangen over de verzorging en verbinden van de wond en veel uitleg gekregen over de genezing. Bij hem kun je ook terecht voor de aanschaf van de honingzalf en verbindmiddelen.[/one_half][one_half_last]
[/one_half_last]