Wat is een blokkade?

[one_half]Een blokkade bij een paard kan ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde beweging bij het spelen in de wei, uitglijden, vastliggen in de stal, hangen aan het halster, door training enz. In eerste instantie zal je er niet veel van merken, behalve dat het paard even wat stijver is dan normaal. Toch is het belangrijk om dan al alert te zijn. Een acute blokkade is pijnlijk en moeilijk voor een paard aan te geven.

Een paard beweegt doordat de spieren beurtelings aanspannen (verkorten) en ontspannen (verlengen). De pijnlijke spieren blijven verkort en verlengen niet meer voldoende. De spieren staan constant onder spanning. Deze verstoorde werking veroorzaakt een bewegingsbeperking in een gewricht. De bewegingen worden kort, stijf en onregelmatig.[/one_half]

[one_half_last]blokkade cirkel.jpg-for-web-normal[/one_half_last]

[one_half]Als er nog steeds geen actie wordt ondernomen zal het paard zijn houding aanpassen om de pijnlijke plek te ontlasten. De verminderde werking van de spieren zorgt ervoor dat deze spieren niet meer goed worden doorbloed. Afvalstoffen worden niet goed afgevoerd en voedingsstoffen en zuurstof worden niet voldoende aangevoerd en langzaam aan wordt de negatieve spiraal in werking gezet en kunnen er secundaire problemen/overbelasting optreden.[/one_half]

[one_half_last]contractie spieren.jpg-for-web-normal[/one_half_last]

Het paard zal zijn houding aanpassen om pijnlijke plekken te ontlasten. De asymmetrische belasting die dan ontstaat in het lichaam kan bijvoorbeeld overbelasting in de wervelkolom veroorzaken maar ook overbelasting van gewrichtsbanden, slijtage van gewrichten en atrofie van de spieren. Onnodig te zeggen dat de prestaties van het paard ook sterk verminderen.

Vaak wordt een onregelmatigheid behandeld door middel van pijnstillers en rust. Maar zolang de normale spierspanning niet hersteld is, zullen de blokkades altijd terugkomen.

Het kan wel tot 3 maanden duren voordat een kleine spierblokkade zichtbare problemen veroorzaakt. Wees alert, laat regelmatig bijvoorbeeld een paardenmasseur komen. Een vroegtijdige behandeling van kleine spierblokkades kan erger voorkomen. Ter preventie vier keer per jaar kan dit veel leed en kosten besparen. Een paard is een atleet en kan alleen maar happy zijn als hij zijn lichaam goed kan gebruiken!