Paardengebit

Waarom een stukje over het paardengebit op een website dat hoofdzakelijk over het trainen van paarden gaat? Een paardengebit speelt een grote rol in de correcte beweging van het paard!
gebit paard leuk

De ontspanning van een paard tijdens het rijden begint eigenlijk altijd bij een ontspannen kaak. Een paard dat lekker knabbelt op het bit en de beweging van het topje van de nek naar het puntje van de staart kan vloeien. Is de kaak niet ontspannen dan kan dat onder andere ook aan het gebit liggen.

Een paard houdt zijn kaak bijvoorbeeld stijf op elkaar vanwege pijn veroorzaakt door scherpe randen en/of scherpe haken aan de kiezen om daardoor pijn te vermijden. Ook de tong komt daardoor achter in de mond in de knel te zitten waardoor er veel spanning in de mond ontstaat of de tong wordt uit de mond geduwd.

Daar de kaak voor- respectievelijk achterwaarts wil bewegen als het nekgewricht gebogen dan wel gestrekt wordt, is een onbelemmerde voor-achterwaartse beweging van de onderkaak bij gesloten mond van belang om het paard probleemloos aan de loodlijn te laten lopen. Haken aan bijvoorbeeld de achterste kiezen belemmeren dit naar voren bewegen van de kaak. Hierdoor wordt ook het vragen van stelling belemmerd.

gebit bovenkaak vast
gebit onderkaak beweegt niet

De spieren rondom het nekgewricht verstrakken waardoor het afbuigen of stelling vragen nog meer belemmerd wordt.

Strakken spieren rondom de nek veroorzaken uiteindelijk een strakke en holle rug.

Onnodig te zeggen dat een goed gebit niet alleen rijtechnisch van belang is maar ook voor de algemene gezondheid vanwege het optimaal opnemen van voedsel.

Regelmatig en goed onderhoud van van het paardengebit is dus van groot belang!

21082012372.jpg-for-web-normal

13072011014.jpg-for-web-normal

Paardentip
Bezuinig niet op een goede paardentandarts. Goed onderhoud van het gebit kan hoge dierenartskosten (of andere veterinaire specialisten) voorkomen.