Laag en rond rijden OPLOSSING of KWELGEEST?
Een stukje over mijn visie over “laag (diep) en rond” rijden vanuit mijn ervaringen uit de praktijk
[one_half]In de praktijk wordt bij de revalidatie van een paard vaak het advies gegeven om “laag en rond” te rijden. Meestal als er rugproblemen in het spel zijn. Wat ik ook in de praktijk merk is dat “laag en rond” meestal niet het resultaat geeft dat verwacht wordt. Vaak zijn er zelfs problemen bijgekomen!
Ook bij paarden die gezond zijn, wordt er toch graag “laag en rond” gereden want het is zo fijn voor de rug. Maar waarom geeft het dan problemen wanneer er toch “wat hoger ingesteld” moet worden en er naar de “verzameling” toe moet worden gereden?
Om correct “laag en rond” te kunnen rijden, moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo voorkom je dat je een kwelgeest creëert Een stukje basis waar je niet omheen kunt!
En dat begint allemaal bij BALANS. En balans begint bij het trainen van de belangrijkste rompstabiliteitsspieren, de multifidi spieren. Deze diepe rugspieren zorgen voor stabiliteit van de gehele wervelkolom en daarnaast de “core-spieren” (buikspieren, (lage)halsspieren en niet te vergeten en heel belangrijk ,de psoasspieren. Deze stabiliteitsspieren nemen bij blessures snel in omvang af en verdienen dus de volle aandacht in het revalidatietraject.
Bij een goede balans heeft het paard zijn hals nodig. De training is er dan ook op gebaseerd het paard zijn hals weer terug te geven. Bij “laag en rond” zien we toch vooral dat de hals kort en opgerold is en het paard kan de hand niet opzoeken of wil weg van de druk en “rolt over het bit”. Doordat de hals kort en laag is, verplaatst ook het zwaartepunt van het paard naar voren en loopt uiteindelijk met veel gewicht op de voorhand. Het paard gaat dan compenseren en om nog enigszins zijn balans te vinden, ook versnellen. Daarmee zet hij ook met name de spieren rondom de borst, vast.
Als wij een uur met de kin op de borst ter hoogte van onze knieën moeten gaan sporten, waar gaan we dat dan voelen? Juist! Nek en onderrug, en na verloop van tijd in ons hele lichaam dat uiteindelijk overbelast raakt en dan zijn we geblesseerd. En dat is bij het paard niet anders. Dat wil toch niemand?
Hoe beter de balans hoe meer draagkracht er kan ontwikkelen. Als rompstabiliteit en de draagkracht ontwikkeld zijn, dan, en alleen dán, kan er wat ronder gereden worden, bijvoorbeeld ná een training. Het lichaam wordt dan ondersteund door een dragende achterhand en een goede rompstabiliteit. Het zwaartepunt blijft redelijk in het midden.
De verzameling is een vervolg hierop en door oefeningen zal de oprichting geen al te grote problemen opleveren. Een relatieve oprichting betekent dat de oprichting in relatie staat tot het dalen van de achterhand. En ook dat gaat weer in fases.
Uiteindelijk is verzameling niets anders dan een voorwaarts neerwaartse beweging, vanuit het dalen van de achterhand, over de rug via een schoftlift naar de hand.
De ruiter op de foto’s hiernaast (boven), begeleidt het paard naar een fijne horizontale en verticale balans. Het paard heeft in deze fase al voldoende balans opgebouwd om zelf de hand op te zoeken. Hij wil af en toe nog een steuntje zoeken maar de ruiter corrigeert dat. De ruiter zit in een functionele zit en haar zwaartepunt zal ook verplaatsen naarmate het zwaartepunt van het paard verplaatst.
Laag en rond zie ik dus niet als een oplossing voor rugproblemen. Laag en iets ronder rijden, is fijn na een training om het lichaam te helpen de opgebouwde afvalstoffen te verwijderen. In de meeste andere gevallen leidt het tot een hele vervelende kwelgeest.
Herken je deze problemen en wil je ook je paard verder ontwikkelen en kwelgeesten verdrijven? Er is elke maand een BasisRijkunst lesdag bij Trainingscentrum voor paard en ruiter, De Bascule te Lage Zwaluwe. Meld je aan en dan gaan we aan de slag om de eerste stappen te zetten naar een fijne balans!
De Bascule in Lage Zwaluwe is een gastvrije locatie voor mens en paard, waar altijd de koffie klaar staat! (of thee ?).
Aanmelden en informatie kan via de FB-pagina van BasisRijkunst
https://www.facebook.com/basisrijkunst.nl
of via info@basisrijkunst.nl[/one_half][one_half_last]
Hieronder het gevolg van te laag en te rond rijden, het geeft problemen bij de oprichting, en als stretchen van de rug, gaat het zijn doel voorbij. Het paard zet alles vast, het ziet er pijnlijk en gespannen uit. En let vooral op de tong die door de druk van het bit, sterk geblokkeerd wordt en vooral ook heel pijnlijk.
Hieronder voorbeelden van een correcte hoofd-halshouding bij aanleuning en op weg naar de verzameling. De tong ligt ontspannen in de mond, er is geen pijnlijke spanning, en het is prettig om naar te kijken. Ik ga er altijd maar vanuit, wat niet prettig is om te zien, zal zeker niet prettig zijn voor het paard.