Taping & Training, een nieuw concept binnen BasisRijkunst.
[one_half]In maart/april 2016 heb ik de aanvullende opleiding Medical Taping voor paarden gevolgd. Na een periode van ervaring opdoen, begint deze aanvulling zijn vruchten af te werpen. Ik zelf ben zeer enthousiast over de resultaten. Het Medical Taping Concept gebruik ik inmiddels regelmatig als ondersteuning bij massage, en nu bied ik ook de mogelijkheid om Taping te combineren met Training.
Medical tape, ook wel Kinesiotape genoemd, wordt onder andere gebruikt bij verstoringen in de beweging bij het paard. Verstoringen in de beweging ontstaan vaak door ongelijke spierspanning in het lichaam*. Daardoor kan het paard niet goed functioneren en zullen uiteindelijk ook de prestaties eronder lijden.
*medische redenen dienen uitgesloten te zijn.
Verstoorde spierfuncties en ongelijke spierspanning ontstaan onder andere door:
- onbalans;
- na (intensieve) trainingen/wedstrijden;
- bij overbelasting;
- na blessures;
- (natuurlijke) scheefheden;
- scheefheid van de ruiter;
- niet goed passend zadel;
- gebruik van hulpteugels;
- trauma.
Vooral de rug van het paard heeft veel te verduren. Rugklachten kunnen ontstaan door primaire oorzaken, (niet goed passend zadel, onbalans ruiter) of als gevolg van compensatie van secundaire oorzaken zoals langdurige kreupelheden. Een paard kan onmogelijk met schwung bewegen bij een verstoorde spierfunctie in de rug.
Voorkomen is beter dan genezen.
Regelmatige controle door bijvoorbeeld een paardenmasseur, geeft een goed beeld van de fysieke toestand van het paard en worden eventuele verstoorde spierfuncties in beeld gebracht. Met het Taping & Training concept kunnen we de spieren in combinatie met oefeningen, toniseren (activeren) of helpen ontspannen (detoniseren). De tape wordt dan zodanig geplakt dat er een sturing c.q. begeleiding ontstaat waardoor het bewegingspatroon verandert en de spieren een meer gelijke spiertonus ontwikkelen.[/one_half][one_half_last]
Ook voor ruiters?
Ook ruiters kunnen ongelijke spierspanning ontwikkelen. Vaak in de onderrug maar ook in schouders en nek. Het is moeilijk recht zitten op een scheef paard. Er zal altijd een ongelijke spierspanning optreden zowel bij de ruiter als bij het paard. Heeft het paard last van (eenzijdige) hypertonie in het lumbale gedeelte van de rug, dan zie je dat vaak ook bij de ruiter én andersom! Ook wanneer een paard een zwakker achterbeen heeft, voelt de ruiter dat terug in zijn rug. Inknikken, een holle rug, knijpen met de bovenbenen vanwege ongelijke spiertonus in de rug, kunnen een gevolg zijn. Om te voorkomen dat paard en ruiter elkaar steeds weer uit balans brengen, kunnen paard én ruiter getapet worden. [/one_half][one_half_last]
[/one_half_last]
[full_width]Hoe werkt de tape?
De tape heeft dezelfde elasticiteit als de huid. De huid is een heel bijzonder orgaan dat constant met de hersenen communiceert door middel van receptoren in de huid.
Wanneer de tape op de huid geplakt wordt ontstaat ruimte tussen de opperhuid en onderhuid waarin allerlei receptoren van zenuwen, bloed- en lymfevaatjes liggen. Wanneer er een hogere spierspanning is ontstaan, is er een restrictie van de lymfestroom en ontstaat er een grotere druk in het weefsel. Door de vermindering van de druk ontstaat er een toename van de lymfestroom en verbetert de circulatie waardoor de druk op de spier wordt verminderd en de spier kan ontspannen. Tevens neemt de pijn af waardoor van de oorspronkelijke spierfunctie weer gebruik kan worden gemaakt.
Taping & Training Consult
Bij een Taping & Training consult bespreken we de problemen en palpeer ik het paard. Met de verkregen informatie gaan we het paard aan de longe laten bewegen of opzadelen, waarbij de ligging van het zadel ook bekeken wordt.
Tijdens het longeren of rijden gaan we kijken hoe de verkregen informatie tot uiting komt en maak ik een bewegingsanalyse. De volgende stap is het maken van een plan van aanpak, een gerichte massage en het aanbrengen van de tape. Hierna laten we het paard weer bewegen en bekijken we hoe het paard op de tape reageert in combinatie met gerichte oefeningen. Als afsluiter bespreken we het trainingsplan voor de komende periode en zal er een verslag van de bevindingen nagezonden worden.
De tape blijft minimaal 3 tot maximaal 5 á 6 dagen zitten en kan door de eigenaar zelf verwijderd worden.
Twee weken na het eerste consult komen we weer bij elkaar om de resultaten te bespreken, en om te kijken of de sessie herhaald dient te worden. In de tussenliggende periode is het mogelijk om per e-mail vragen te stellen of een filmpje te laten beoordelen. Op die manier sta je er niet alleen voor en werken we samen heel gericht naar herstel. Indien gewenst kan er ook een tussentijdse training ingepland worden. Uiteraard is het ook mogelijk om uitgebreide massages of acupressuur onderdeel van het traject te laten uitmaken.
Interesse gewekt of graag nog meer info of een afspraak maken? Stuur gerust een e-mail naar info@basisrijkunst.nl
Meer informatie over Taping bij paarden op deze website: paarden tapen [/full_width]