Waarom rechtrichten?
Ieder levend wezen is asymmetrisch. Dat is bijvoorbeeld goed te zien bij het gezicht van een mens. Hieronder ziet u een portret dat in twee helften is gesplitst en vervolgens is gespiegeld.
Het eerste portret is normaal, bij het tweede portret zijn de twee rechterhelften tegen elkaar gelegd en bij het derde portret zijn de twee linkerhelften tegen elkaar gelegd. Er is een totaal ander gezicht ontstaan.
Bij paarden uit zich deze asymmetrie in de voorhand in het links- of rechtshandig zijn. De meeste paarden zijn rechtshandig, dat betekent dat zij met het rechtervoorbeen sterker zijn dan met het linkervoorbeen.
De links- of rechtshandigheid biedt in de wilde natuur zo zijn voordelen. Wie snel en automatisch moet reageren moet niet te lang nadenken met welke voet hij het beste als eerste kan gebruiken. Het rechts- of linkshandig zijn garandeert een automatisme ten gunste van het ‘overleven’. Een paard dat plotseling een levensreddende sprint moet trekken, heeft geen tijd om na te denken of hij vandaag liever links of liever rechts aangaloppeert.
Rechts ziet u twee paarden. Duidelijk is te zien dat bij het bruine paard de linkerschouder meer ontwikkeld is en bij het witte paard is de rechter schouder meer ontwikkeld. Dit kan uiteindelijk leiden tot overbelasting van het betreffende voorbeen.
Het paard is dus van nature scheef. Daar komt nog eens bij dat een paard 3/5 van zijn gewicht op de voorhand draagt en 2/5 van zijn gewicht op de achterhand. We spreken hier over de natuurlijke scheefheid van het paard.
En dat is geen enkel probleem zolang wij niet op zijn rug willen zitten en sportieve prestaties verlangen. Een paard is niet ontworpen om een ruiter op zijn rug te dragen, toch wordt hij al door de eeuwen heen als lastdier gebruikt. Als wij de biomechanica van het paard niet uit het oog verliezen, kan het paard ons heel goed ten dienste zijn.
Het zijn de spieren die het skelet doen bewegen. Enige kennis van de biomachanica is dan ook van belang alsmede het effect van de natuurlijke scheefheid op het paard als daar geen rekening mee wordt gouden.
Willen wij het paard berijden, dan zullen wij het paard moeten voorbereiden! RECHTRICHTEN DUS!!