Balans is altijd de Basis!

 

[one_half]Mooie eerste stap gezet in de training om uit een negatieve spiraal te komen.
Het paard heeft een aardige rugzak met problemen waaronder kissing spines en heeft ooit zijn schoft gebroken. Op de weg naar belastbaarheid kwamen er alleen maar problemen bij ipv dat ze opgelost werden.
Na groen licht van de DA en het voorwerk van Joke, (oa cavaletti training en behandelingen) ben ik aan het werk gegaan met deze combinatie.

De basis is altijd balans! Zonder goede balans zijn we nergens. Een goede balans ontstaat door het wegnemen van spanning en pijn en zo min mogelijk stoorzenders. Zoals op de 1e foto te zien is er veel spanning in de hals en wordt de onderhals er heel makkelijk uitgeduwd. De oorzaak van de spanning in de hals, was de pijnlijke schoft en rug. Zo blijft ook een stukje mentale spanning ontstaan want bewegen is zo niet fijn.
Vaak worden er dan hulpteugels ingezet om de hals naar beneden te krijgen. En even zo vaak levert dit alleen maar meer spanning op vooral mentaal.


Door het zo simpel mogelijk te houden en het paard zo min mogelijk te belemmeren heb ik ook de neusriem losser gemaakt en de sperriem verwijderd. Hoewel deze niet eens strak zaten, bleek het eind randje van het de onderlegger van de neusriem toch te prikken thv de voorste kiezen. Ik wil graag dat paarden kunnen gaan kauwen, de tong bewegen en de kaak kunnen bewegen. De kaak moet een stukje naar beneden kunnen zakken om na te kunnen geven. Daarbij zijn de tongspieren verbonden met het borstbeen en het schouderblad en via spieren en fasciale structuren, helemaal naar de achterhand!

Tijdens deze 1e les hebben we aan het geven van de (been- zit- en teugel)hulpen gewerkt en hoe balans verkregen kan worden. Als dan het lichaam weer kan “stromen” ontstaat ook de mentale ontspanning en wil het paard graag meewerken. Ik heb er geen foto’s van maar na afloop werd er uitbundig gegaapt en gebriesd en had hij een tevreden blik in zijn ogen.
Er is nog genoeg om aan te werken, maar tijdens deze 1e les hebben we een mooi uitgangspunt gecreëerd om verder te gaan en te bekijken wat de kaders zijn waarbinnen we kunnen werken en de combinatie nog veel plezier samen kan hebben.[/one_half][one_half_last]

Bij aanvang van de 1e les

Tijdens de 1e les

[/one_half_last]