Nieuw bij BasisRijkunst, behandelingen met de PhysioKey en de RevitaVet Pollcap

Al weer meer dan een jaar geleden, heb ik twee “tools” toegevoegd ter ondersteuning van de massages. De Physiokey en de RevitaVet Pollcap. En ik moet zeggen dat ik over beide tools heel enthousiast ben!

De RevitaVet Pollcap is een op “infrared light” werkend “petje” dat ontspannend en helend werkt op alle structuren in de nek van het paard. De nek, in het Engels “poll” genoemd, is een gebied waarin veel spanning kan ontstaan en het is ook een heel kwetsbaar gebied. De werking van de pollcap op de acupressuurpunten in die regio, helpt het paard mentaal te ontspannen en alles echt even los te laten.

Even uit die fight or flight modus te kunnen stappen. Voor veel paarden toch wel moeilijk, ze zijn overprikkeld, staan altijd “aan”, kunnen niet hun rustmomenten pakken of hebben stress ervaren door een (pijnlijke) blessure, wedstrijden, reizen, verhuizing enz. De balans tussen de sympathische en de parasympatische activiteiten is verstoord. Inspanning en stress zouden moeten worden afgewisseld met ontspanning en rust. Dat is voor ons mensen al moeilijk, laat staan voor een paard.

Inmiddels heb ik de Pollcap uitgebreid getest en ingezet, en ik kan wel zeggen dat het echt werkt! Met name de mentale ontspanning. Soms weten ze de eerste keer niet zo goed hoe ze moeten reageren, maar als ze dan die ontspanning hebben kunnen ervaren, dan staan ze de tweede keer in no time te “slapen” waarbij de massage nog effectiever wordt.

Maar stress kan ook ontstaan doordat de fysieke gesteldheid uit balans is. Spieren die overbelast of beschadigd zijn, fascia dat strak en/of verkleefd is waardoor de onderliggende structuren beperkt worden in de beweging. Paarden gaan dan een andere houding aannemen en blessures liggen dan op de loer. Denk maar als je zelf eens spierpijn hebt gehad of je vertild hebt, of je enkel verzwikt. Je gaat anders lopen om de pijnlijke plek te ontlasten en ergens anders gaat er ook pijn ontstaan omdat daar ook weer een overbelasting plaatsvindt. Is de blessure van korte duur, en wordt er weer een goede houding aangenomen, dan komt het vaak wel weer goed maar bij paarden kunnen, scheefheden, ongelijke voeten, een scheef zittende ruiter, een niet goed passend zadel, enz, ongemerkt veranderingen in de beweging veroorzaken.

Sinds mei 2020 kan ik nu ook de RevitaVet TendonSaver inzetten. De TendonSaver is een bandage met 60 pulserende 650 m, LED’s tussen de 292HZ en 1168HZ en valt onder de infrarood LED therapie. Deze TendonSaver kan ingezet worden bij peesblessures en kan zijn werk doen tijdens de massage. Bijvoorbeeld tijdens het revalidatieproces. De TendonSaver kan in combinatie met mijn class 3B Low Level Laser ingezet worden in het herstelproces bij peesblessures.

Bij een massageconsult zullen bij de bewegingsanalyse, de palpatie en tijdens de massage  deze asymmetrieën tot uiting komen in de vorm van onder andere atrofie, hypertonie, hypotonie en pijnlijkheid.

Pijn is meestal de factor die functioneel herstel voorkomt zeker als het een chronische pijn is geworden.

En daar kan de PHYSIOKEY helpen om verlichting te bieden. De Key werkt door middel van interactieve neurostimulatie die de fysiologische systemen van het lichaam via huidgebieden activeert. Het ondersteunt in pijnvermindering en het bevordert functioneel herstel.

Ik heb de PhysioKey een periode getest en ben ook hier heel enthousiast over geworden! Ik heb uit de Keyserie de iets eenvoudigere SanaKey aangeschaft. Eenvoudiger in het aantal functies, niet als in een mindere werking. De PhysioKey heeft veel functies voor humane fysiotherapeuten, die ik bij de paarden niet gebruik.

Een paar voorbeelden uit de praktijk na behandeling in combinatie met de Sanakey en Pollcap;

  • een paard dat heel veel pijn heeft geleden door een grote wond, lang op de kliniek heeft gestaan met alle pijnlijke behandelingen van dien, liet zich niet meer aanraken en was erg overprikkeld geraakt.
    Na twee volledige behandelingen met de Key+pollcap heeft ze pijn en stress kunnen verwerken en is weer tot rust gekomen.
  • een wat ouder paard dat veel vocht in de benen vast hield, heeft weer (tot nu toe blijvend) dunne benen, waardoor hij ook beter kan bewegen. Hij mag regelmatig behandeld worden waar hij sowieso enorm van geniet. Zijn houding is ook verbeterd.
  • bij paarden met kissing spines die na behandeld te zijn met mesotherapie weer mogen opbouwen, werkt de Key aanvullend ondersteunend de rug soepel te houden;
  • een paard met spier atrofie en verkleefd fascia, beweegt beter en komt weer in een normaal bewegingspatroon.

Wat vooral ook opvalt is dat ik steeds te horen krijg dat de paarden “blijer en vrolijker” zijn. “lekker de oortjes er weer op hebben”. Chronische pijn lijkt toch vaker aanwezig dan men denkt. De Key zorgt ervoor dat bij chronische pijn, de pijnprikkels naar de hersenen wordt onderbroken. Vroeger werd daar bijvoorbeeld TENS voor gebruikt. Pijnstillers kunnen op den duur verminderd of achterwegen gelaten worden.

Natuurlijk zijn het geen wondermiddelen op zich en komt het resultaat niet alleen door de Key of het “petje” of de massage. Maar de combinatie van factoren van correcte training, goed management en indien van toepassing, het goed opvolgen van de adviezen van de DA.

Ik ben blij met deze twee tools in mijn toolbox!

Wel wil ik benadrukken dat een paard nooit veterinaire hulp onthouden mag worden, en ik geen diagnoses stel.

#physiokeyequine
#RevitaVet

hieronder een filmpje waarbij de Key hetzelfde effect geeft als Dry Needling. Door de energieprikkel ipv een naald, ontstaat een reflex in de spier waardoor deze zich aanspant en daarna ontspant.