[one_half]Maart 2016

Medical Taping, een bijzondere aanvulling op sportmassage

Deze maand gestart met de intensieve cursus Medical Taping voor paarden bij Bartels&Bascule, docent is Gisella Bartels, (dier)fysiotherapeut.

Wat is en wat doet Medical Taping bij paarden.

Bij mensen werkt de tape door het liftende effect van de tape op de huid. Fasciale structuren worden geprikkeld en het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt aangezet met als resultaat een sneller herstel van diverse klachten en blessures.

De speciale tape voor paarden geeft via de haarwortels signalen door aan de huid waardoor diverse systemen in het lichaam gaan werken.  Een lichte trek aan de haren door de tape kan al de juiste prikkel geven om reflectoire reacties op te roepen. De tapebehandeling versterkt het effect van de totale behandeling van een therapeut.
De tape blijft gemiddeld tussen de 3 en 5 dagen zitten op het paard, natuurlijk ook afhankelijk van het te tapen gebied.

Medical Taping wordt onder andere toegepast bij:

  • Het activeren van de bloed- en lymfecirculatie bij zwellingen en bloeduitstortingen
  • Behandeling van stalbenen
  • Het beïnvloeden van fasciale structuren
  • Het behandelen van littekens
  • Peesblessures en ontstekingen
  • (Na) behandeling van blessures aan bewegingsapparaat
  • Het verbeteren van de spierfunctie (tonus verhogen of verlagen)

 

Twee intensieve dagen hebben we inmiddels achter de rug. De eerste dag hebben we onder leiding van humaan fysiotherapeut, Christina Peter, zelf ervaren wat het effect van de tape is en wat het voor je doet. Een zeer waardevolle hands-on praktijkdag.
Dag 2 bestond uit de theorie en veel oefenen middels diverse technieken en het effect van de tape op paarden bestudeerd.
De komende periode gaan we het geleerde oefenen in de praktijk waarna dag 3 zal volgen.

Dag 3 was een zeer intensieve dag met heel veel hands-on praktijk. Evaluaties, nieuwe technieken enz. Ik ben zeer enthousiast en verwacht dat Medical Taping Concept een waardevolle aanvulling op de massages en trainingen zal zijn!

IMG_0001

[/one_half]

[one_half_last]

 

 

Hands-on praktijk

Hands-on praktijk

 

 

12819451_690338951106336_7875939738172992677_o

 

taping

 

taping 3

 

taping 2

activering buikspieren

 

[/one_half_last]