Opleiding sportmasseur voor paarden

In 2011 ben ik gestart met de opleiding sportmasseur voor paarden bij Bartels&Bascule onder leiding van paardenfysiotherapeut Gisella Bartels.

[one_half][/one_half]

[one_half_last][/one_half_last]

Het examen bestaat uit een uitgebreid theorie- en praktijkonderdeel. Daarnaast moet een uitgewerkte casus ingeleverd worden dat tevens meetelt voor het examen. In februari 2014 ben ik met goede cijfers geslaagd voor alle onderdelen en het diploma behaald.

Op de website van Paardenmassage Nederland vindt u meer informatie over deze opleiding.

De basis van The Masterson Methode

In 2012 heb ik als aanvulling op de sportmassage de basis van The Masterson Methode gevolgd.

Deze methode sprak mij aan omdat je met hele zachte technieken gebruik maakt van de natuurlijke instincten van het paard, het paard helpt opgebouwde structurele spanning in het lichaam op plaatsen waar het de mobiliteit van het paard hindert of zelfs het gedrag beïnvloedt, los te laten. Dit loslaten gebeurt in de vorm van kauwen, likken, briesen of gapen maar ook even lekker schudden.

Waar je bij de sportmassage rechtstreeks bepaalde spiergroepen bewerkt gaat de Masterson Methode op zoek waar het paard structurele spanning/stress in zijn lichaam heeft opgebouwd, die door bijvoorbeeld training, veel reizen, ziekte, kreupelheden of wat dan ook, kunnen ontstaan en die van invloed kunnen zijn op het gedrag, prestaties en het algeheel welbehagen van het paard. The Masterson Methode is dus heel goed te integreren in de sportmassage.

[one_half]Op 13 en 14 oktober 2012 was het dan zover. Voor het eerst werd er een seminar weekend workshop in Nederland georganiseerd.

Omdat deze methode veel materiaal voor zelfstudie voorhanden heeft, is een “hands-on” workshop heel waardevol in het onder toezicht uitoefenen van de technieken.

Naast de zeer ervaren cursusleidster Diane Howard, waren er ook zeer ver gevorderde ‘masterson students’ én een reeds afgestudeerde gecertificeerde masseur aanwezig waaronder Monique Peereboom.

Dat betekende dat er constant controle, bijstand en ruimte voor het stellen van vragen aanwezig was. Het karakter van het seminar was ook echt non-stop oefenen op veel verschillende paarden.

De ruim tweejarige opleiding begint met deze seminar waarbij de basistechnieken intensief aan bod komen.[/one_half]

[one_half_last][/one_half_last]

[full_width]

Uitleg van instructor Diane Howard.

Demonstratie van een full bodywork...

...door één van de bijna afgestudeerde studenten.

Uitleg door Diane over de 'sacro-tuberous ligament' ook wel 'under the tail point' genoemd een nogal bijzondere plek dat soms ontspanning met een geurtje kan geven 😉 .

Een inspirerende omgeving...

...maakt het weekend compleet.

Het resultaat.

[/full_width]

Hieronder een filmpje van mijn eigen paard Dueña waar ik de een basistechniek oefen die invloed heeft op de ‘bladder meridian’. Het bewerken van meridianen in het lichaam stamt uit de chinese acupunctuur. De ‘bladder meridian’ is de belangrijkste meridiaan in het lichaam waar alle andere meridianen op uitkomen en waar de meeste stress wordt opgeslagen. Bij de Masterson Methode wordt deze meridiaan gebruikt om kennis te maken met het paard zodat je het paard leert ‘lezen’ op zijn reacties. Hierdoor ontstaat er tevens een band van vertrouwen waardoor het paard zichzelf echt kan geven.

Heel mooi is te zien hoe zij met mij meegaat in de ontspanning. Het zachter worden van de ogen en het knipperen met de ogen, het kauwen en likken, zijn mijn leestekens dat er iets aan de gang is in het lichaam. Als zij dan weer even uit die concentratie komt, vind ik het heel mooi om te zien dat zij zich daarna weer overgeeft aan die ontspanning.

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op de site van Jim Masterson. Hieronder een filmpje waarbij Jim zelf aan het werk is en meer uitleg geeft.


Na de opleiding heb ik diverse nascholingen gevolgd en clinics gereden en bijgewoond. Een actuele CV is hier te vinden.