Sportmassage voor paarden

[one_half]Bij BasisRijkunst kunt u ook terecht voor massage van uw paard.

Paardenmassage is een therapeutische toepassing van massagetechnieken die hetzelfde zijn als de technieken die gebruikt worden bij menselijke atleten. Paardenmassage is een relatief nieuw en groeiend gebied in de paardenbranche.

Waarom heeft mijn paard een massage nodig?

Uw paard is een atleet. En net zoals de menselijke atleet wordt ook het paard geconfronteerd met spierpijn, vermoeidheid, letsel en stijfheid.[/one_half][one_half_last]verzamel massage[/one_half_last][one_half]Naast de training van een paard is massage één van de therapieën die zorgt dat een paard zijn prestaties zonder moeite kan uitvoeren. Een optimaal werkend lichaam is het belangrijkste gereedschap

Of het nu gaat om het maken van een eenvoudig sprongetje of een volledig parcours op top niveau, slidingstops, rollbacks enz. in de westernsport, een race op topsnelheid, piaffe, passage, zijgangen in de dressuur, lange afstanden in de endurancesport, van ons sportpaard wordt coördinatie, balans, fysieke en mentale kracht verwacht.

Maar ook de trouwe paardenvriend die ons op mooie trails vergezelt of ons in de wekelijkse manegeles veel plezier geeft, allemaal worden zij aan een onnatuurlijke belasting van hun spieren en gewrichten blootgesteld.

Zij zorgen ervoor dat wij onze wensen, doelen en prestaties kunnen realiseren. Met een regelmatige massage kunnen wij ook iets teruggeven en ervoor zorgen dat zij op alle vlakken fit en gezond blijven.[/one_half][one_half_last][/one_half_last][one_half]Maar ook paarden die door welke omstandigheid dan ook op rust moeten staan, hebben baat bij een massage. Doordat tijdens de rust de beweging beperkt is, worden gewrichten stram en spieren stijf. Massage tijdens deze periode (uiteraard na goedkeuring van een dierenarts) helpt de gewrichten soepel te houden en de spieren in een goede conditie. Daarbij is het een fijne afwisseling voor het paard en zal zich niet alleen lichamelijk maar ook mentaal beter voelen.[/one_half][one_half_last][/one_half_last]

Wat zijn de voordelen van een massage?
  • Onderhoudt het hele lichaam in een betere fysieke conditie;
  • Verhoogt atletische prestaties en uithoudingsvermogen;
  • Verlicht spierspasmen;
  • Stimuleert circulatie in het lymfestelsel en versnelt de verwijdering van afvalstoffen waardoor toevoer van voedingsstoffen en zuurstof verbetert;
  • Houdt het bindweefsel soepel en voorkomt de vorming van verklevingen;
  • Verbetert de spiertonus en vergroot de mobiliteit;
  • Verbetert de bloedcirculatie en, als resultaat, bevordert snellere genezing van een eventuele blessure;
  • Geeft ontspanning en een betere gemoedstoestand;
  • Verlengt zowel de goede gezondheid als de sportcarrière van het paard.

Kortom: massage geeft positieve effecten op de fysieke en mentale gesteldheid van mens en dier.

Uiteraard mag het paard nooit een specialistische veterinaire behandeling onthouden worden. Heeft een paard een ernstige bewegingsbeperking en loopt het kreupel dan dient altijd eerst een dierenarts geraadpleegd te worden. Is het paard herstellende van een blessure, raadpleeg altijd eerst de dierenarts of het paard gemasseerd mag worden.

 

BasisRijkunst is aangesloten bij Paardenmassage Nederland. Ik ben daardoor verplicht nascholingen te volgen om kennis en kwaliteit te kunnen blijven waarborgen.

 

Voor meer informatie kunt u een e-mail zenden naar info@basisrijkunst.nl.