Maart 2011: kleine dip

Helaas is er een kleine dip ontstaan in de ontwikkeling bij Karen en Oriënt. De lange winter zorgde ervoor dat trainen onmogelijk was en daardoor speelden een paar oude kwaaltjes op bij Oriënt waardoor er een paar miscommunicaties bij het rijden zijn ontstonden. Maar problemen zijn er om opgelost te worden. Verandering van stalklimaat en omgeving, verandering van supplement ter ondersteuning van de lichte artrose bij Oriënt hebben er onder andere voor gezorgd dat de trainingen zijn nut weer konden bewijzen.

les maart 2011III-for-web-large

Oriënt beweegt weer soepel door het lijf en we zijn weer verder gegaan met de verfijning van de hulpen. Inmiddels zijn we overgestapt met de teugelvoering alleen op het bit. We hebben in eerste instantie gekozen voor het rijden met teugels zowel aan de semikaptoom als aan het bit, omdat Oriënt in het begin het bit niet wilde accepteren en omdat de handen van Karen soms nog te beweeglijk waren. Nu accepteert Oriënt het bit en kan er gewerkt worden aan stap 3 van het skala, ‘aanleuning’.

De eerste drie tredes van het skala der ausbildung zijn: takt, losgelatenheid en aanleuning.

Aanleuning ontstaat door taktzuiverheid, acceptatie van de correcte ruiterhulpen en losgelatenheid (ontspanning) in het lichaam.

Bij die overstap met alleen rijden op bit wordt de aanleuning veel zuiverder. Nu moet het gevoel nog ontstaan om te voelen wanneer de aanleuning goed is.

Op deze foto is de activiteit van de achterbenen te weinig en Oriënt houdt zich hier nog iets te veel vast achter de kaak en duikt een beetje achter het bit (aan stap 2 van het skala wordt nog niet voldaan).

Een foto van het moment tussen stap 2 en 3 in van het skala. Werken van achteren naar voren ook wel 'naar de hand toe rijden' zodat de neus weer naar voren komt en er ruimte ontstaat achter de kaak waardoor er weer ontspanning komt in het hele lichaam.

Op deze foto's blijft de aanleuning mooi constant maar Oriënt loopt nog iets op de voorhand. Gevolg van deze losgelatenheid is ook dat de achterhand soepeler zal worden en de achterbenen op den duur meer kunnen ondertreden. We moeten even kijken hoe zich dat ontwikkelt, in verband met de lichte artrose die Oriënt heeft in de achterhand.

Een hele enkele keer is het bij het aanleren van een oefening handig om een hulplijntje te gebruiken. Op deze manier combineer je weer grondwerk met rijden en leren paard en ruiter wat de bedoeling is. Op deze foto maken we een aanvang met het übertreten.