Warming-up

Een goede warming-up is belangrijk om de spieren op het werk voor te bereiden. Door in een rustige draf voorwaarts neerwaarts te rijden en daarbij ook de hals te laten strekken, maak je zowel de onderlijn- en bovenlijn spierketens soepel en sterk, de buikspieren worden aangetrokken en de rug wordt bol en eventuele spierspanningen worden verlicht. Hoe lager het hoofd hoe meer de achterbenen moeten ondertreden. Daarbij is het een mooie balansoefening voor allebei. Marja en Eagle hebben het inmiddels al heel goed onder de knie!

Hier en daar nog een kleine verstoring. Dat komt omdat Eagle wel actief zijn achterhand moet blijven gebruiken maar Eagle ontsnapt soms wel eens even aan de beenhulp om, in plaats van zijn passen groter te maken, liever in de galop aanspringt. Daar wordt dus nog aan gewerkt.

De stemhulp moet in de toekomst gaan verdwijnen en moet hij het echt alleen op beenhulp gaan reageren. Het reageren met de stemhulp is nog zo’n automatisme uit de tijd dat Eagle de hulpen nog niet zo goed snapte, het is echt lastig om dat af te leren. Maar………..oefening baart kunst!

Het is op zich prima om een hulp te ondersteunen met stem of tikje met de zweep, maar moet eigenlijk altijd direct gevolgd worden door een herhaling van alleen de beenhulp, anders leren we het paard te reageren op sterkere hulpen terwijl we ‘fluisterhulpen’ willen. Voer dus altijd een test uit na de sterkere hulp en beloon alleen de ‘fluisterhulp’.