Malin en Suevo

[one_half]Hier een lesmoment van een Iberische kanjer met zijn baasje. Suevo is een bruine PRE (pura raza Española) ruin en heeft het één en ander al meegemaakt in zijn leven. Malin heeft hem zelf uit Spanje gehaald en ingereden. Helaas heeft hij in zijn leven een paar vervelende blessures gehad en zelfs een koliek operatie. Toen ik bij de training werd betrokken was hij weer goed gekeurd na een peesblessure. Malin weet heel goed wat ze wil en is heel goed op de hoogte hoe een paard getraind dient te worden. Ze heeft bijvoorbeeld clinics gevolgd bij David de Wispelaere en Anja Beran. Twee trainers die vanuit de klassieke principes trainen met respect voor de biomechanica en de individuele fysieke en mentale ontwikkeling van het paard. Ik vind het erg leuk dat ik in de training van Suevo hierbij een kleine rol mag spelen.[/one_half]

[one_half_last]MAH00402-for-web-normal[/one_half_last]

Door een blessure en met name een blessure aan de benen kan er een verschuiving plaatsvinden in de balans van een paard. Door het ontlasten van één been wordt een ander been meer belast dat betekent dat de spieren rondom dat been ook meer belast worden. Bij de revalidatie is het daarom belangrijk dat het paard zijn gewicht weer over alle vier de benen gaat verdelen. Ook verstijfde spieren moeten weer soepel worden. Daar is tijdens de eerste twee lessen veel aandacht besteed.

Het onderstaande filmpje laat zien dat Suevo inmiddels al mooi in balans is gekomen en takt en tempo voor dit moment in de training prima zijn. Suevo is nog een beetje vast in nek en kaak vandaar een stukje training waarbij gedeelten van de rechtervolte in contrastelling wordt gereden.

[full_width]

[/full_width]

Een andere oefening voor de ontwikkeling van de balans, soepelheid en coördinatie van een diagonaal benenpaar zijn de laterale oefeningen (zijgangen) zoals wijken voor de kuit. Suevo is voorheen ook al bekend met het rijden van een appuyement vandaar dat we deze keer een combinatie hebben gemaakt van wijken en appuyeren. Nog niet helemaal perfect maar zeker een mooi begin.

[full_width]

[/full_width]

[one_half]MAH00402-2-for-web-normal[/one_half]

[one_half_last]MAH00402-1-for-web-normal[/one_half_last]

Gymnasticerende oefeningen

Travers en renvers zijn gymnasticerende oefeningen die de draagkracht bevorderen van de achterbenen.

Travers

Travers

Contra travers = renvers

Contra travers = renvers

Travers op de diagonaal = appuyement.

En draagkracht van de achterbenen komt weer ten goede in de galop.

En draagkracht van de achterbenen komt weer ten goede in de galop.