Debby/Esther en Xantha

2011

Debby en haar bijrijdster Esther zijn heel bewust bezig met de training van Xantha. Grondwerk, werk aan de dubbele longe, centered riding enz. Veel afwisseling dus.

Xantha is een Lusitanomerrie en is zelf door Debby onder goede begeleiding beleerd. Er spelen dan ook geen grote problemen. Op het moment dat ik bij de training betrokken werd was het aandachtspunt gericht op de takt in de stap. Xantha had een beetje een laterale stap. Bij een laterale beweging bewegen de voor- en achterbenen aan één kant bijna gelijktijdig. Bij een correcte stap is elke pas even groot en heeft hetzelfde ritme, je hoort dan 1,2,3,4. Bij een laterale stap hoor je 1,2…..3,4. Een laterale stap komt meestal voort uit een rug die nog te veel vastgehouden wordt. De oorzaak daarvan kan van verschillende aard zijn.

Bij Xantha was het niet heel ernstig maar als de stap al niet taktmaktig is, is het eigenlijk onmogelijk om verder te gaan met de andere gangen. Iberische paarden zijn sensibel en hebben een hoge spierspanning en zijn vaak snel afgeleid. De training dient te bestaan uit ontspanning van het lichaam. Door hieraan te werken krijgen we tevens een betere concentratie en ontspant het paard ook geestelijk. Het werken naar een tactmatische stap draagt hiertoe zeker ook bij.

[full_width]

Bij Xantha zijn we begonnen met het bevorderen van het ruggebruik en een tactmatische stap. Om de achterbenen gelijkmatig onder te laten treden dienen we de achterbenen te vragen grotere stappen te maken en vervolgens de hals te laten zakken. Hierbij opent de schoft, daardoor spannen de buikspieren aan waardoor de rug zich welft en kunnen de achterbenen beter naar het zwaartepunt stappen. We hebben dan alle spierketens correct samenwerken.

Vervolgens herhalen we alles in draf. Draf geeft het paard onder andere een betere balans en ritme, het verbetert de lengte en regelmaat van de passen en maakt het paard sterker en gespierder.

Ook in draf lukt het steeds beter om de achterhand correct onder te laten treden en een correcte draf te ontwikkelen maar het paard loopt nog iets te veel op de voorhand. Het laatste puntje is de ontspanning van de kaak. Zolang een paard de kaken op elkaar geklemd houdt, blijft er nog spanning in heel het lichaam.

Als we het paard vragen de kaken te ontspannen door het paard te laten kauwen door bijvoorbeeld het gebruik van de hoge binnenhand, hebben we ook het laatste beetje ontspanning en ontstaat er een betere aanleuning.

Draf bevordert onder andere ook de communicatie tussen ruiter en paard (zie het orenspel) en bevordert de verzameling. Op deze foto is al even een mooie gedragenheid te zien.

Bij een goede draf draagt het paard zichzelf recht in de schouders en achterhand.

[/full_width]

Hieronder een bewegende lesimpressie.

[full_width]

[/full_width]