Festina Lente!

[one_half]Dat is Latijns voor Haast u Langzaam, ik vind het een mooie uitdrukking die in het bijzonder heel mooi past bij de revalidatie van een paard.

Elke blessure heeft zo zijn tijd nodig om te herstellen. Als het een langdurige blessure is geweest en een paard maanden uit de running is geweest, is het o zo verleidelijk om te grote stappen te nemen in de revalidatie. Het letsel zal zijn genezen, maar het paard moet weer in balans komen om kracht en conditie op te bouwen. Onbalans in het paardenlichaam is je grootste vijand. Daarbij kan het letsel secundair zijn geweest en ligt de oorzaak heel ergens anders. Belangrijk dus om ook die oorzaak op te sporen.

Daarom zal er goed nagedacht moeten worden over de te nemen stappen en het paard te blijven monitoren. Soms zal er een stapje terug moeten worden gezet. Uiteindelijk zal het een tijdswinst opleveren in de vorm dat de revalidatie voorspoedig verloopt en niet vast loopt.

Vorige maand kreeg ik een leuk bericht van een eigenaar en haar paard, waarmee ik intensief heb samengewerkt en nog steeds begeleid. In het begin moest ik hier en daar wat motiveren om soms weer een beetje afremmen om de balans te behouden. Uiteindelijk resulteerde dat in een resultaat dat zelfs een beetje boven onze verwachting was. Letterlijk de gedachte achter Festina Lente!

Inmiddels een paar maanden verder en FBI ontwikkelt zich heel goed!

[/one_half][one_half_last]

(op 1 week na) Een jaar geleden bleek FBI’tje een hele dikke blessure aan zijn linkerknie te hebben opgelopen. Behandelen bij de Dap Bodegraven, rust, wei, en sinds oktober met hulp van Monique Bleijenbergh aan het revalideren. Massages, laserbehandeling, oefeningen, longeren, medical taping… en nu, vandaag, gewoon OP FBI’tje 5 minuutjes rondstappen!! Niet gedacht, wel gehoopt en hard voor gewerkt/geoefend.
Gaan we vaker doen!

FBI zijn eerste stapjes onder het zadel

[/one_half_last]