Een kijkje in de keuken van de Ecole de Légèreté
[one_half][/one_half][one_half_last]In het kader van de horizon verder verbreden, ben ik op een vroege zondagochtend in september afgereisd naar het zuiden des lands waar een clinic werd georganiseerd naar de leer van de Ecole de Légèreté opgericht in 2004 door de Franse rijmeester Philippe Karl. Met de oprichting van deze leerweg wil hij zijn filosofie uitdragen en behouden voor de toekomst.
“The philosophy of Légèreté excludes any use of force or coercive artificial aids (including side reins, draw reins, tightly closed nosebands etc.), but includes all types of horse and takes an interest in all equestrian disciplines. It provides an understandable and reliable training plan with clear principles, efficient methods and procedures that fully respect the nature of the horse. It thus allows any seriously motivated rider access to High School equitation, even with a perfectly ordinary horse.”
bron: website PK[/one_half_last]
[full_width]In Nederland is deze rijwijze nog redelijk onbekend maar als het aan Marjan Stevens ligt, komt daar snel verandering in. Twee maal per jaar organiseert zij een clinic die gegeven wordt door Sabine Mosen uit Duitsland. Sabine is een door de heer Karl zelf tot het hoogste niveau opgeleide instructrice.
Het was een bijzonder leuke dag met een verscheidenheid aan deelnemers op verschillende niveaus. Deze dag vond ik veel herkenning maar ook stof tot nadenken. Andere inzichten die leiden tot een gemeenschappelijk doel, om niet tegen de natuur van het paard in te werken.
Dit kijkje in de keuken smaakt zeker naar meer! [/full_width]