Debby en Xantha & Esther en Xantha

2012

In 2011 bestond de training van Xantha uit het bevorderen van de taktzuiverheid in stap, draf en galop, het finetunen van de hulpen, balans en ontspanning.

De oefeningen bestaan ook in 2012 uit correcte voltes rijden, dus geen eitjes, ovaaltjes, of een rechte lijn in een volte, maar een constante correcte lengtebuiging in 10 of 20 meter voltes. Ook elke bocht dient als een kwart volte gereden te worden en in balans. Wijken voor de kuit, is een hele fijne ontspannende losmakende oefening en hier moet het paard ook echt bij nadenken. Het vergt coördinatie van ruiter en paard. Het paard leert de voorwaarts-zijwaarts drijvende kuit dat de basis legt voor de latere verzamelde zijgangen. Wijken voor de kuit kan zowel over de hoefslag of naar de hoefslag toe of op een volte. Stuk voor stuk super oefeningen. Alle baanfiguren dragen bij een aan soepel en in balans gaand paard waarbij een verbeterde spierconditie uiteindelijk duidelijk waarneembaar is.

Kort gezegd, de eerste drie treden van het Skala der Ausbildung, takt, losgelatenheid en aanleuning zijn al meer en meer een constante factor.

Hieronder een aantal foto’s.

[full_width]

Inzet met correcte stelling wijken.

Correct kruisen van het achterbeen.

Doordat de achterbenen correct ondertreden nemen de achterbenen meer gewicht over van de voorhand.

In balans blijven in en na de bocht.

Ook bij het verruimen dient de takt bewaakt te blijven en dienen de achterbenen de hoofdrol te blijven spelen zodat het paard niet op de voorhand valt.

En idem dito voor de galop.

Tussendoor de spieren even stretchen ter voorkoming van verzuring.

Tussendoor de spieren even stretchen ter voorkoming van verzuring.
[/full_width]

En dan vallen alle kwartjes ineens op hun plek………

[full_width]draf2best-for-web-large[/full_width]

Zijgangen zoals schouderbinnenwaarts, travers en renvers maar ook het appuyement gaan nu een grotere rol spelen.

Lengtebuiging + zijwaarts = buiging van de grote gewrichten, de weg naar de verzameling.

Wordt vervolgd!