Clinic met Anja Beran – 12 en 13 april 2014 in Callantsoog

Op 12 en 13 april was de Duitse Anja Beran weer in Nederland. Een lang gekoesterde wens is uitgekomen. Ik heb de unieke gelegenheid gekregen om deel te nemen aan deze clinic.

Anja traint paarden volgens de klassieke rijkunst. Scheefheden, stijfheden en andere fysieke en/of mentale problemen zijn bij ieder paard verschillend. Anja weet feilloos binnen enkele minuten de aandachtspunten te analyseren en een passende trainingsopbouw samen te stellen exact afgestemd op de combinatie. Hiervoor worden bekende en minder bekende oefeningen gebruikt die het paard soepeler en krachtiger maken. Uiteraard wordt de ruiter niet vergeten.

overzicht clinic

Een belangrijk onderdeel in de trainingen bij Anja is dat zij de hals van het paard op lengte houdt. Veel paarden worden te rond met de neus achter de loodlijn gereden. Hierdoor loopt het paard teveel op de voorhand en wordt het heel moeilijk voor het paard een correcte lengtebuiging aan te nemen of uiteindelijk te verzamelen. De hals is een onderdeel van de balans van het paard. Oefeningen zoals wijken (op de volte, diagonaal of langs de rand), ubertreten eerst in stap en later in draf, zorgen ervoor dat de rug en achterhand soepel en krachtig worden. Later komt daar de piaffe bij. Hieronder een kleine foto impressie.

IMG_0624