Clinic Anja Beran – 2015
Op 18 en 19 april was Anja Beran weer in Nederland voor de altijd weer super gezellige en leerzame jaarlijkse clinic. Ik heb beide dagen aan deze clinic mogen deelnemen met het paard James Bont.
Niet alleen was mijn paard bont maar het was ook een bont gezelschap van deelnemers en paarden, ieder met zijn specifieke uitdagingen. Voor een instructeur is het ook belangrijk om de eigen vaardigheden te blijven verbeteren. In dat kader mocht ik van eigenaresse Patricia haar paard James Bont lenen.
[one_half][/one_half][one_half_last]
[/one_half_last]
Anja Beran beoordeelt ieder paard op zijn mogelijkheden en gaat met paard en ruiter aan het werk en op zoek naar logisch gestructureerde oefeningen die het paard helpen ontwikkelen in balans, lichtheid, soepelheid en kracht.
Voor James betekende dit een verdere ontwikkeling van een soepelere rug en achterhand in combinatie met een verbeterde horizontale balans.
James en Patricia ken ik sinds begin 2014. James was toen herstellende van gewrichtsontsteking aan de onderste halswervels. Patricia had mijn hulp gevraagd om haar en James te begeleiden om het advies van de DA correct uit te voeren. Het advies was buikspieren en achterhand beter gebruiken door middel van lang, laag en dieper instellen. Wij zijn daarmee aan het puzzelen gegaan, en vooral ook om een compromis te vinden tussen dieper instellen en lang, laag omdat er nog onvoldoende horizontale balans was en met dieper instellen het risico ontstond dat James nog meer op de voorhand zou gaan lopen met als gevolg de kans op terugkerend letsel. Dit was goed gelukt en de DA was heel tevreden en James hoefde niet meer terug te komen voor controles. Langzaam aan werd James sterker maar wilde daardoor ook meer gaan stuwen. Toen de clinic van Anja in zicht kwam was dit een mooie gelegenheid om met James deel te nemen en dit probleem onder de loep te nemen.
[one_half]Doordat James rechtsgebogen is, werden de oefeningen hoofdzakelijk in een linker stelling en lengtebuiging uitgevoerd. Tevens hadden de oefeningen de functie om de rug en het bekken soepel te maken en de achterbenen buigzaam. Door meer zijwaarts dan voorwaarts te rijden werd ook gewerkt aan het omzetten van de stuwkracht naar draagkracht.[/one_half]
[one_half_last]

Übertreten van links naar rechts.
[/one_half_last]
[one_half]James heeft moeite om de achterbenen, vooral met het rechter achterbeen, zijwaarts te plaatsen, met name in abductie (van het lichaam af). Rechtsgebogen paarden dragen ook meer gewicht met het linkervoorbeen en -schouder. Übertreten draait dus ook om het verplaatsen van de schouders. En met name van links naar rechts is hulp vanaf de grond welkom.[/one_half]
[one_half_last]

Bij het correct uitvoeren van deze oefening is het fijn als iemand vanaf de grond kan helpen.
[/one_half_last]
[one_half]In draf kan hiervoor op de linkervolte ‘schouder voor’ worden gebruikt. Bewust het linker achterbeen onder de massa plaatsen, het zwaartepunt verleggen en ook hier de schouders verplaatsen, zodat uiteindelijk al het gewicht over alle vier de benen gelijk wordt verdeeld. Rechtsom op de volte wordt linker stelling gebruikt.
Bewust wordt ook een laag tempo aangehouden om het paard de tijd te geven zich te balanceren. Is het tempo te hoog, dan zal het paard zich vasthouden in het lichaam en zijn spieren niet goed kunnen gebruiken en heeft de oefening geen enkele zin. Tevens worden er overgangen gemaakt naar de stap waarin de vorm moet worden behouden en het tempo laag, ook in de stap. Met een paard dat graag stuwt is dat best nog wel een hele klus, maar uiteindelijk voel je de lichtheid ontstaan en merk je dat de achterbenen de draagkracht gaan overnemen en een betere balans ontstaan.[/one_half]
[one_half_last]
[/one_half_last]
[one_half][/one_half]
[full_width]Hieronder een aantal lesmomenten. Binnenkort meer![/full_width]
[full_width]
[/full_width]