Anja Beran was 6 en 7 april weer in Callantsoog

Sinds een aantal jaren staat de maand april niet alleen in het teken van de prachtige bloemenvelden in Callantsoog maar ook voor de komst van Anja Beran bij Manege Noot. Ik kijk er elke keer weer naar uit.

Haar trainingsfilosofie spreekt mij zo aan omdat het te allen tijde het welzijn van het paard op de eerste plaats zet. Zonder dwang, met steeds kleinere en meest lichte hulpen en logisch ontwikkelde oefeningen het paard zijn balans laten zoeken.

Als wij ons beseffen dat zodra wij een paard in handen hebben of erop zitten, dan moet het paard doen wat wij willen. Wij bepalen alles! Het paard zal zijn eigen wil opzij moeten zetten. Hoe krijg je dat voor elkaar bij een dier van een paar honderd kilo? Met afdwingen, gebruik van veel kracht, pijnlijke hulpmiddelen in ieder geval niet.

De doordachte volgorde van oefeningen die Anja gebruikt, werken zowel mentaal als fysiek zodanig dat het paard graag de samenwerking aangaat. Maar….., hoor ik je denken, “dat willen we en doen we toch allemaal?”. Dat iedere ruiter dat wil, is zeker waar, maar doen? daar twijfel ik nog een beetje aan.

Ik geniet altijd zo van de lessen van Anja omdat zij de biomechanica nooit uit het oog verliest. Meestal hebben de paarden een blokkade in de bewegingsketen. Als alle componenten in de beweging niet goed op elkaar zijn afgestemd, ontstaan er blessures door overbelasting. Zij pakt dan de oefeningen die voor dat specifieke paard met die bepaalde blokkade van toepassing zijn. En dat mis ik vaak bij andere trainers, het is toch vaak afgestemd op wat er in de wedstrijdring getoond moet worden.

Ik vergelijk mijzelf absoluut niet met Anja, maar dit stukje training afgestemd op het individuele paard, zal je zeker ook in mijn lessen tegenkomen.

Het was weer een hele fijne, gezellige en leerzame clinic!

Clinic Anja Beran april 2019